2010-07-31

Apropå debatten om bostadstillgången i Kalmar i tidningen Barometern

Kärnan? Katten eller gröten…?

När man läser kommentarerna kring ”bostadsbristen” i Kalmar undrar man om den fortsatta diskussionen gäller ”katten” eller ”gröten”.

Kärnan i diskussionen – som jag uppfattar den – är egentligen tillgången till hyreslägenheter i Kalmar. Det var det som var upprinnelsen till drevet. Man kan inte bo i en (detalj-) plan…! Normalt inte heller i en bostad som man inte har råd att köpa.

Här har nog flera lite att ta sig en funderare på – både lokalt och nationellt.

Lokalt kan naturligtvis inte majoriteten just nu slå sig för bröstet när den lokala ”hyresledande” bostadsförvaltaren Kalmarhem har ekonomiska svårigheter… Att vara just begränsad av bruksvärdesprincipen och att vara ”hyresledande” (tolkat som ”billig”) är inte lätt och kan nog vid det här laget anses bevisat.

På riksplanet råder en ”helig ko-situation” runt bruksvärdesprincipen, som gör det ganska ointressant att bygga nya hyreslägenheter. Situationen har naturligtvis inte underlättats av att vissa bidrag till byggande dragits in… Men egentligen borde en seriös debatt föras om hur man, rent ekonomiskt, ska agera för att få till stånd en lagom byggnation av hyresrätter där det finns framför allt sociala behov, dvs i grupper av medborgare som inte har ekonomisk kraft att köpa sig en bostad i form av villa eller bostadsrätt.

Gröten är inte bara het – den tenderar till att även vara tunn: en soppa…?

Det är dags att ta ansvar för dessa mindre glamorösa behov och omvärdera sina prioriteringar.


Kent Pettersson
Ledamot (FP) i samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar

1 kommentar:

  1. Läs vidare på:

    http://svt.se/2.35188/1.2103088/

    "Det går att lösa hemlösheten", Erik Ullenhag(FP)

    SvaraRadera