2010-09-21

Välfärdsutvecklingen i Kalmar kommun

Ett sätt att konkretisera välfärdsutveckling i en landsände är att titta på skattekraften per invånare (en sorts ”lokal BNP per capita-utveckling”). SCB (Statistiska Centralbyrån) tillhandahåller sådana uppgifter på Internet över åren 1995-2010.
I Kalmar kommun har skattekraften under den perioden ökat från 88 221 till 164 593 kronor. Det låter väl som en bra utveckling!?…
Om man istället ser utvecklingen relativt riksmedelvärdet så har utvecklingen inte varit så lysande. Från att ha varit 96% 1995 så var den vid ingången av 2010 95%…
Faktum är att det är näst sämst av de tolv kommunerna i Kalmar län. Bara Nybro hade en sämre utveckling (från 90 till 88%)! Marginellt sämre alltså.
Mer imponerande är att Borgholm gått från 71 till 84% under samma period och att Mönsterås gått från 89 till samma nivå som Kalmar kommun, dvs 95%.
Det kan knappast betecknas som att Kalmar går framåt…
Tilläggas kan att under samma period har Stockholms utveckling gått från 121 till 122%.Om man dessutom beaktar att kalmarborna 2010 betalar 50 – 100 öre mer i skatt än jämförbara kommuner finns det goda skäl att se över den kommunala ekonomin och strategin för att utveckla välfärden.

1 kommentar:

  1. Fick en kommentar om hur bra Oskarshamns kommun var...

    Mitt svar:

    Ulf Nilsson (S), i Hökhult, kommenterar min insändare den 2010-09-16 och menar att jag missat Oskarshamn. Inte missat men utelämnat. Jag jämförde med två grannkommuner. Barometern fick dock tillgång till hela tabellen. Men han har rätt: Oskarshamn har en betydligt bättre utveckling i skattekraft än Kalmar, från 97 till 100 %. Även Mörbylånga, som jag i och för sig inte tog upp, från 85 till 91 %.
    Återstår fortfarande att Kalmar hade näst sämst utveckling i Kalmar län…
    Motsvarande BRP-siffror har jag inte tillgång till just nu eftersom skattekraftssiffrorna är av senare datum än de BRP-data som finns på SCB:s hemsida.
    Ulf Nilsson presenterar heller inte dessa BRP-tal för Kalmar kommun och inte heller varifrån han fått uppgifterna.
    Slutsatsen är ändå att industrin är mycket väsentlig för en kommuns ekonomi och tacksamt nog även för Oskarshamn som har kärnkrafts- och fordonsindustrin i mångt och mycket att tacka för sin goda utveckling. Något att hålla i minnet inför söndagen… [dvs valdagen den 19 september 2010...]

    SvaraRadera